Social Tribuna
Dubla măsură îngroapă tot
14 mai 2020
0
, , ,

Au așteptat două luni, au urmărit știrile cu scărpinat în barbă ca noi toți și au aplicat apoi o decizie cu aer de vest pe plaiurile sărace, cu fotbal cârpit, neprivatizat.

Ajustată la costum, Federația Română de Fotbal și-a tras biblioteca în fundalul webcam-ului, a ciulit urechea salutând respectuos occidentalii productivi și a imitat, de la pupitrul virtual, siguranța neamțului, pumnul în masă francez și tactul amânat italienește.

În Liga 2, de la locul 7 în jos, fotbal înghețat și vacanță degeaba, iar primele șase, cu punctele înjumătățite, să se lupte de parcă n-au făcut-o niciodată, cu pretenții de spectacol aprins și strâns din dinți.

Mai spre amatori și baza fotbalului, acolo unde se generează viitor în teorie, Liga 3 și Liga 4, promovează cine nu poate fi contestat și nu se retrogradează, ca o bucurie comună.

A ieșit dubla măsură, o boală românescă, de pe vremea birjarilor: împacă pe toată lumea, arătând cu degetul spre ceilalți. Spre străinii care își fac planurile în baza a două noțiuni, date întotdeauna factori comuni: drepturi TV și încasările de la stadion. În ligile inferioare din România, cele două nu se concep. În afara exercițiului simplu, vânzările de jucători sunt acum doar pe ciornă. Nu ajută la nimic.

„Cea mai bună decizie. Vă dă liniște!”

Citisem ieri, pe Liga2.ro, că Răzvan Burleanu i-a și asigurat pe cei care au votat, căci democrația scuză destinul mereu, că au ales bine. Au ales liniștea. Astfel, Răzvan Burleanu nu a propus nimic altceva pentru fotbalul mic decât o moarte fără plan, sub semnul liniștii. Crunt este că de unde nu-i acum, nu va fi nici la toamnă, în noul sezon.

Vorbim de un fotbal de la buget, nu privatizat. Fotbalul românesc și-a demonstrat simultan falimentul și cu patron, dar și cu primărie, patronii sunt rari și au interese obscure, iar primarii nu au bani acum și nu vor avea nici în septembrie, atunci când este programat a începe noul sezon.

Ceea ce nu a dezvăluit șeful federației este cum va împărți banii de la UEFA și FIFA, veniți ca sprijin în perioada aceasta. Forul european a virat 4,3 milioane de euro în conturile FRF, iar cel mondial 500.000 de euro, că-s mai multe guri.

Burleanu va avea de ales

Puțini sunt conștienți că fotbalul pe care-l urmărim, așa cum e el, bun sau rău, se dezvoltă de la amatori și juniori, de la Liga 4, acolo unde ochiul și resursele minime, cumulate cu atribute de fotbalist sau nu și alte elemente mai puțin certe precum oamenii potriviți la locul potrivit, șpaga sau analiza, norocul sau ghinionul, dorința și educația, te aruncă mai sus, te aduc în fotbalul din prim plan.

Pentru Răzvan Burleanu, în zilele viitoare, va începe calvarul. Va avea de ales între a-și păstra susținătorii aproape și a întreține fotbalul viu. La fondurile de sprijin urlă și cluburile din Liga 1 și antrenorii care nu vor mai avea cu ce bani să asigure transportul echipei dintr-o comună în altă.

Pariul meu tenebru e că vom reveni la fotbal ca moft. La părinți care susțin direct la sursă, la sacoșe și ghiuluri, la fotbalul „Nașului”. Părea că ne potolisem puțin.

Fotomontaj: geonis.ro

Despre autor

George Nistor

Pe aceeași temă

/ Poti citi următoarele postări:

cesare prandelli adrian mutu sports festival retragere

Cealaltă retragere silențioasă de la Cluj

Au așteptat două luni, au urmărit știrile cu s...

Citește mai mult
cagliari parma dennis man razvan marin valentin mihaila

Cagliari – Parma. Când furia și disperarea și-au dat mâna

Au așteptat două luni, au urmărit știrile cu s...

Citește mai mult
serie a 2020-2021 scudetto sezon var campionat

Serie A 2020-21. Câteva convigeri și dorințe

Au așteptat două luni, au urmărit știrile cu s...

Citește mai mult

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *