Cronici Serie A
Serie A 2021-22 / Etapa 1 – Catapultați între resurse și obiectiv
24 august 2021
0
, ,

Amici della Serie A TIM, hotărât și nerăbdător de vremuri noi, începe și campionatul Italiei, mereu altfel, dar cu același parfum de peninsulă cu istorie. Nici resursele și nici trecutul nu pot pot schimba în rău ceea ce va urma.

Spun resurse pentru că au dispărut, pe fondul crizei de după molimă, marile pretenții, totul se face mai chibzuit, iar transferurile mai așezat spun eu și poate că nu trebuie să plângem pentru asta.

Pe bancă la fel, cine a reușit să facă un pas spre mai bine l-a făcut, cine nu a mai crezut în revenirea de după uzura sezonului trecut a plecat. Banii n-au mai ținut antrenorii în loc, lipsa lor da.

Am vaga impresie că prima etapă a fost mai puțin urmărită decât cele din sezonul trecut, cred că și pentru că vara asta s-a lungit extrem de mult, e o nevoie resimțită.

Verona – Sassuolo 2-3

Meci cu antrenori noi pe băncile celor două formații, cum spuneam. Eusebio Di Francesco la Verona, respectiv Alessio Dionisi la emilieni. Unul vrea să curme toate relele trecutului, altul dă față pentru prima dată cu magia din A, o mare șansă.

Are doar 41 de ani, CV de fundaș central mediocru, dar în ultimii trei ani a făcut pași enormi și nu pare că-l susține vreo mafie.

Embed from Getty Images

A fost primul semnal că urmează o etapă cu multe cartonașe roșii, iar Raspadori a anunțat și el ceva: că nu degeaba a fost în lotul lui Mancini la Euro fără să fi jucat până atunci în vreun meci oficial pentru Squadra.

Atacă spațiile, e rău, iar atunci când simte poarta nu se gândește prea mult. Cu puțină sănătate la jambieră, că italienii nu pun busuiocul acolo ci în alte borșuri și făinoase, ar putea fi revelația campionatului.

Inter – Genoa 4-0

Pe Meazza s-a mers fără Lukaku, Hakimi, Eriksen și Conte plecat pe-un vas pe care își tot arată pătrățelele în așteaptarea unui club care să-i înșire standardele și principiile pe câteva pagini.

Unii nerazzurri se plâng puțin mai mult decât e cazul. Dacă Simone Inzaghi va cuceri vestiarul și va ocoli lamentările la primul meci cu probleme, îi așteaptă un sezon bun, în care se vor bate la campionat. Altfel, Vidal va fi cel care va sparge primul sticla.

Dzeko a făcut alegerea perfectă, iar Inter îl momește încă de când totul era roz. E mai puțin dinamic, însă pe jocul noului antrenor poate fi un pivot excelent, care să întoarcă mingile mai bine decât Lukaku, poate singurul plus față de Romelu, însă poate fi esențial.

A înscris, s-a luat în brațe cu Calhanoglu, să-l așteptăm și pe Lautaro.

Torino – Atalanta 1-2 / Empoli – Lazio 1-3

În Piemont s-a consumat multă energie, epuizată complet în 90+3, atunci când Atalanta a speculat din experiența marilor partide jucate în ultimele sezoane.

Până acolo, Torino nu a schimonosit deloc jocul, din contră: a avut posesie, a dominat cu ocazii și șuturi bune pe poartă… stilul Ivan Juric. Sunt tare curios dacă Atalanta va putea ține steagul sus și anul acesta, ar fi un pas uriaș, maturitatea deplină,

Empoli – Lazio a fost partida clasică de început de sezon, în care nou promovata a dat de greu. Cu Felipetto Anderson adus pe o sumă cu 297 de milioane de euro mai mică decât cea cu care spera Lotito Sforăilă că-l vinde acum trei ani, cu Pedro pescuit nesperat, Lazio mi se pare o echipă plombată fără criterii anume.

Deocamdată, Sarri spune că face și desface tot, dar benzile nu dau perspective pentru 4-3-3-ul à la napoletana.

A jucat și Hysaj, iertat de galeria fascistă după ce a cântat „Bella Ciao”, melodie din nu știu ce film cu măști care nu lasă corporatiștii să fie odihniți a doua zi la work. Un cântec putred de comunist acum o epocă și jumătate

Totuși, să joci 12 ani în Italia și să nu știi unde nimerești…

Udinese – Juventus 2-2

Dintre toate care se vor în prima parte a șiragului, „Bătrâna Doamnă” n-a trecut strada runda asta. Și ca să mă întorc în introducerea acestei cronici, acolo unde am spus că banii au ținut în loc, este și cazul lui Cristiano.

În știrea izvorâtă în buza meciului, potrivit căreia Ronaldo este rezervă pentru că a cerut să plece de la Juventus, am regăsit o isterie de-asta tipic feminină, de cucoană făcută de cap în filmele cu Mastroianni. Drept urmare, în minutul 60 a intrat, că așa e la final, se împacă. Nimic nu-l poate transfera pe Ronaldo pe bani de la Juve, poate doar liber de contract. Împarte prea mult cu clubul pentru a se dezlega. Efectiv, e una dintre cele mai plictisitoare știri ale verii.

De cap a fost făcut și Szczesny, cu una de-a lui.

Bologna – Salernitana 3-2

Poate că nu întâmplător am avut parte de un meci alert, cu multe situații de agitație. Nu doar Mourinho s-a întors după 11 ani în Italia, ci și bad boy Arnautovic.

Salernitana a încercat din răsputeri să țină ritmul primei partide din campionat și nu a clacat, spun eu. A înscris prima, din penalty și până în ’77 a tras de ea ca și cum ar fi jucat o finală.

Nu e deloc ușor ca nou promovată în A, sunt multe echipe bine consolidate, nivel la care ești obligat să ajungi în câteva partide pentru a spera că te menții. În caz contrar, speri să te salveze șocul schimbării de antrenor.

Napoli – Venezia 2-0

Salut cu tot respectul revenirea personajului Spaletti pe marea scenă de fotbal și bag de seamă că nu doar eu, are mereu o cameră pe el, iar spectacolul deja a început la conferințele de presă după care se pot scrie cărți întregi.

Lucianone și-a făcut norma de pași la margine, dus-întors. Mai mulți și decât cei ai lui Osimhen, eliminat total prostește după un fault în careul advers, acolo unde un atacant de clasă, la 0-0, în prima repriză, are obligație fundamentală să întoarcă spatele și să coboare la jumate.

I ragazzi din lagună nu și-au găsit liniștea primului meci, astfel că două penalty-uri s-au dat după ce au pus mâna pe obiectul muncii.

AS Roma – Fiorentina 3-1

Pentru romani, a venit timpul să devină antipatici, după instalarea lui Jose Mourinho. Urât, hulit și totuși atât de urmărit încât până și eu, un anti-social online teribil în ultima vreme, mi-am primit mesaje la anunțul oficial cum nici de ziua mea nu am.

Ce a reușit până acum e să tragă niște linii drepte, a separat munca de restul, nimeni nu a avut astfel de frâie în ultimii ani la Roma, club care se scaldă de multe ori într-un emoțional fără limite.

AS Roma reacționează la greu, e obraznică și se vrea disciplinată, echilibru pe care încă nu l-a găsit, e prea devreme. Tammy Abraham, transferat de la Chelsea în schimbul a 40 de milioane de euro, a început cu dreptul: două pase de gol, l-a făcut pe Dragowski să se elimine și, foarte important, a trezit «grinta» pe Olimpico.

Embed from Getty Images

Cagliari – Spezia 2-2 / Sampdoria – AC Milan 0-1

Unele echipe chiar nu au învățat lecția, deși s-au zbătut în flăcările retrogradării până la final. N-au învățat-o sau n-au avut de unde să completeze lipsurile grave. Cagliari și Spezia sunt din acest registru.

În Sardinia s-a jucat ca între două din subsol, cu multe stângăcii care au influențat direct scorul. Thiago Motta a avut doar cinci rezerve la dispoziție, iar problema portarului îl va măcina probabil toată săptămâna după prestația slabă a olandezului Zoet.

Mă bucură mult modul în care a reușit Răzvan Marin să devină lider la Cagliari, omul de care se leagă toate planurile lui Semplici, se vede și în atitudinea lui de pe teren. Un assist pentru Joao Pedro, început bun.

În port, tot seara să se mai domolească gradele, AC Milan s-a impus scurt prin reușita lui Diaz. Tot cu cocoașă și în acest an atacul Sampdoriei, nimic proaspăt printre Gabbiadini și Quagliarella, iar acest aspect cred că va pune o presiune suplimentară pe fundași.

N-au mai fost atât de multe boabe în prima etapă din Serie A, 36 la număr, din sezonul 1950/51, atunci când s-au marcat 45, de foame probabil.

O rundă care trebuie luată ca atare, am fixat câteva scurte idei pe care le vom contrazice ulterior, pentru că răspunsul mereu e la final, ca-n culegerile de matematică. Nu știu dacă va fi mai frumos ca sezonul trecut, dar mai așezat sigur.

Spritzul muzical ? se închină pentru stadioane deschise complet. Daje!

 Sursă foto deschidere: goal.com 

Despre autor

George Nistor

Pe aceeași temă

/ Poti citi următoarele postări:

napoli rudi garcia

Rudi Garcia a ales a doua cale

Amici della Serie A TIM, hotărât și nerăbdăto...

Citește mai mult
inter ac milan 5-1

Poză de familie pentru a doua stea

Amici della Serie A TIM, hotărât și nerăbdăto...

Citește mai mult
Carlo Mazzone

Carlo Mazzone se va întoarce într-o luni

Amici della Serie A TIM, hotărât și nerăbdăto...

Citește mai mult

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *